Новини

21-ви ЮЛИ - НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЕЛГИЯ


На 21 юли всяка година се отбелязва възкачването на трона на първия крал на Белгия Леополд Първи /1831 г./ Това е Денят на независимостта за страната.

Леополд Георг Христиан Фридрих e първият крал на белгийците, който е на престола в периода от 1831 до 1865 г. Той е най-малкия син на Франц Фридрих Сакс-Кобург-Заалфелд и Аугуста Ройс-Еберсдорф.

Леополд е роден през 1790 в град Кобург, Бавария. През 1795 е назначен за полковник в руския Измайловски имперски полк, а 7 години по-късно е произведен в генерал. След окупирането на херцогство Саксония-Кобург от френските войски през 1806, отива в Париж. Там той отказва предлаганата му от Наполеон Бонапарт служба и заминава за Русия, където служи в кавалерията и се отличава в битката при Кулм. През 1815 достига чин генерал-лейтенант в руската армия.

През 1830 Леополд получава предложение за трона на Гърция, но отказва. След отделянето на Белгия от Обединено кралство Нидерландия той е поканен от Белгийския национален конгрес и на 26 юни 1831 е утвърден за първи крал на белгийците, като встъпва в длъжност след полагането на клетва на 21 юли. Този ден става национален празник на Белгия.

ШОКОГЕОГРАФИЯ


В света има много места, които се водят официално или неофициално за столици на шоколада. Сега ще ви представим някои от тях.

Белгия
Белгия е една от "шоколадовите страни". Там се намират 12 шоколадови фабрики, 16 музеи на шоколада и 2000 маркови магазини за шоколад. На година средно произвеждат 172 хиляди тона шоколад. Първият белгийски шоколад е произведен в малкия град Брюж.

В много ресторанти се представят специални менюта, съдържащи шоколадови изделия, чиито създатели не признават границите на въображението. Той служи не само за десерт, но и като част от пастети и сосове. Всяка година се провежда фестивал на шоколада, по време на които по улиците се движат фонтани от шоколад, а сладкарите съревновават своето майсторство. Вкусните остатъци се изяждат от публиката. На този фестивал се представят специфични шоколадови бонбони със стриди и чесън. Презентира се и шоколадът като част от козметиката.

Ако решите да посетите тукашните забележителности, непременно трябва да видите музея на какаото и шоколада. Тук може да научите всичко за какаовите зърна и подробности около историята на шоколада.

Швейцария
Тя е една от водещите страни в производството на шоколад. Според проучвания всеки швейцарец е изял средно по 12 килограма шоколад за изминалата година.

Главен град в производството на шоколад е Цюрих, където се произвеждат лакомствата на едни от най-известните марки шоколад.

Забележителности са Шоколадовият музей и железопътната гара Монтрьо, където се управлява специален „шоколадов влак“, а пътниците са обслужвани с вкусни шоколадови сладкиши.

Германия
За столица на немския шоколад се смята град Кьолн, известен с производството на шоколад от 1839 г. На полуостров Рейнаухафен се намира шоколадов музей във формата на кораб. Неговите експонати отразяват историята на шоколада - от маите и ацтеките до наши дни. Има миниатюрна фабрика, която демонстрира процеса на производство


Източник: www.gotvach.bg

ДЕНЯТ НА ШОКОЛАДА


Избрана е датата 7 юли, защото на този ден през 1550 г. от Южна Америка в Испания е доставена първата партида какаови зърна.

Ацтеките са първите хора в света, които са произвеждали хранителен продукт от какаото - наричат го "храна на боговете". Думата "какао" идва от техния език, а испанците я възприемат и пренасят в Европа. Легендата гласи, че ацтеките отглеждат какаовото дърво и то било свещено за тях, защото вярвали, че е подарък от боговете. Зърната, получени от неговия плод, били ползвани не само за обредни пожертвования, но и за платежно средство.

Какаовите зърна били ползвани и за приготвянето на местно люто питие с много подправки, което няма нищо общо с вкусът на днешното какао. Питието било приготвяно от вода, какао, царевица, ванилия и лют черен пипер. Когато испанските конквистадори превзели Мексико, намерили в съкровищните камери на Монтесума II - последният ацтекски владетел, над 25 хил. стотници какао. Те ги заграбили и част от тях пренесли в Европа.

Продуктът, макар и непознат, се търгувал много скъпо и се заплащал в злато. Има исторически свидетелства, че цената на един роб "можела да достигне до 100 какаови зърна".

Първоначално какаовите продукти, основно напитки, не са били подслаждани, а се консумирали "горчиви". Първото шоколадово блокче е направено едва през 1842 г. от англичанина Джон Кадбъри, на когото хрумнало да направи твърд шоколад. Едва по-късно в Швейцария Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава продукта, познат днес като млечен шоколад.

Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 хил. шоколадови блокчета. Повечето хора не съзнават, че приятният вкус на шоколада се дължи единствено на химичните му реакции, защото точката на топене на какаовото масло е малко под температурата на човешкото тяло, поради което шоколадът буквално се топи в уста.

Въпреки, че съставките на какаото като цяло са полезни за хората, парченце шоколад оказва вредено влияние при кучетата, дори може да бъде смъртоносно за кученца и малки породи кучета. Шоколадът е силно токсични и за папагалите.


Източник: www.vesti.bg